NFO

Kliknite "Enter

Studentski paviljon u sveučilišnom kampusu u Osijeku

Smještena u osječkom kampusu – studentskom gradu u nastajanju, nova zgrada studentskog paviljona formira sa postojećim paviljonima trg, koji čini dio ulazne sekvence zapadnog prilaza kampusu. Opsežan program i nedvosmislene oblikovne smjernice rezultirali su longitudinalnim volumenom, dimenzija usporedivih s onima glasovite krstarice Potemkin. 

Oblikovanju zgrade prethodilo je usuglašavanje opsežnog sadržaja paviljona s mjerilom okolnih zgrada i vizurama iz kampusa u kojima se pojavljuje.  

Osnova predloženog koncepta je funkcionalno diferenciranje sadržaja studentskog paviljona na zajedničke (javne) prostore i privatne prostore (sobe) na način da se razbije korpus paviljona na četiri manja koja su u mjerilu postojećih paviljona te s njima povezana mostom slomljene geometrije. 

Izduženi volumen zadanoga formata prekrojen je u četiri „samostojeće“ cjeline studentskih soba “utopljenih” u javne prostore. Pukotine koje su nastale među formiranim volumenima studentskih soba ispunjene su preostalim, javnim sadržajima doma – komunikacijama, blagovaonicama, dnevnim boravcima i učionicama, kroz koje snopovi svjetla dopiru do hodnika, presjecajući ga na prostorne sekvence koje mu daju dinamiku.

Dinamika zatvorenih i otvorenih prostora postavljena je u odnosu na pročelja susjednih zgrada, pješačkih tokova te vizura kampusa; studentski trg, prilaz s Vukovarske ulice, parking te centralni prostor kampusa s menzom u svojem žarištu. 

Ovi prostori obavijeni su staklenom ovojnicom s integriranim solarnim ćelijama, koja propušta pogled prema van, ali i naznačuje unutrašnju dinamiku korištenja pogledima izvana.  Energetski koncept paviljona dodatno je osnažen solarnim kolektorima, retencijskim spremnikom sive vode, koji su integralni dio oblikovanja i nenametljivo osiguravaju energiju paviljonu.

ZAŠTITA OKOLIŠA I ENERGETSKA UČINKOVITOST

Zgrada studentskog paviljona energetski je učinkovita zgrada, energetskog razreda A+ što je postignuto uporabom ekoloških materijala i korištenjem obnovljivih izvora energije.

Pročelje je izvedeno energetski učinkovitom ventiliranom fasadom sa završnom oblogom vlaknocementnim pločama. Na krovu i unutar staklenih fasada objekta izvedena je sunčana elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 86 MWh, eventualni viškovi energije će se prodavati.

U građevini je izvedena odvodnja razdjelnim sustavom u svrhu prikupljanja kišnice koja se koristi za potrebe ispiranja sanitarija.Tako prikupljena voda će se obraditi ultrafiltracijom te u kombinaciji s hidrostanicom vratiti kao siva voda u sustav zgrade. Iznad postojećeg južnog parkirališta kao dopuna energetskom sustavu pripreme potrošne tople vode izvedeni su solarni kolektori što će pokrivati oko 40 % ukupnih potreba za potrošnom toplom vodom. Ugradena rasvjeta je suvremena energetski učinkovitim svjetiljkama, s LED izvorima svjetlosti.

Otpad iz studentskog paviljona će se prikupljati i sortirati u koševima za otpad, isti će se nakon prikupljanja odložiti i kompaktorima pripremiti za odvoz.

PROJEKTNI TIM
Kata Marunica, Nenad Ravnić, Goran Rukavina, Filip Vidović, Ana Begović, Siniša Bodrožić, Damjan Kolundžić, Karla Kovačević, Roman Krajcarz, Andrija Matotan, Marcela Ostroški, Nikica Pavlović, Sandra Perić, Ivana Triva, Sara Vulić
FOTOGRAFIJE
Marko Banić, Reroot
INVESTITOR
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
POVRŠINA
16 965 m2
Status:
IZGRAĐENO
POČETAK / IZVEDBA
2015 / 2022